Lite bra att ha fakta om Island

Isländska bankerna är KB banki, Spron, Glitnir & Landsbanki Island.

OBS!!! Islandsbankin har bytt namn till Glitnir

 

Islands valuta heter krona (kronúr; Isk). Mynten är 1, 5, 10 & 50 kr-

Sedlarna finns i valörerna 100, 500, 1000, 2000 &  5000 kronor.

 

 

Islands landsnummer är 354. Allmänna telefonautomater finns sällan utomhus, men postkontoret har en, även vissa caféer och hotell.

Dom flesta islänningar har mobil telefoner. Det är bara att köpa ett kort med ett tele nr. Två telefonbutiker är Siminn eller Vodafone. Kontantkort kan man köpa på tex bensinstationer runt hela landet..

 

 

Dom har ett bra utbyggt telenät. Telefonkatalogen heter Simaskrá. Landet

är upp delat i 8 områden.Rikt nr mellan 91-98. Reykjavik har 91.Telefon- katalogen börjar med förnamnen som tex Sara Karldottir eller Emil Svenson.

 

 

Vill du slå upp ett telefonnummer eller ett namn  Siminn eller Vodafone

Man kan växla till isländska kronor på Flygplatsen vid ankomst. Vill du se

vad den står just nu i kurs.  Forex eller X-change

 

 

Deras Turistbyrå  har många utbud på olika rundturer från Reykjavík till olika sevärdheter ute i landet! Här kommer en länk till en sida med landet alla turist byrår spreda runt landet. Turist information

 

 

Brottsligheten på Island är låg. Men man ska ändå vara vaksam. Dom som ofta träder över lagen är lagen är drog- och spritmissbrukare. Drogmissbruk är avsevänt lägre än övrig Europa. Regeringen arbetar för ett kännbart straff för insmuggling av narkotika.. Isländska tullen

 

 

Vid olycka ringer man nr 112 Isländska Polisen, Ambulans & brandkår,

 

 

På Island är busstrafiken väl organiserad liksom den inrikes flygtrafiken.

Länkar till Statsbuss, långfärdsbuss eller flygbuss

 

 

Har man förlorat något av värde så ska man kontakta polisen. Polisstation ligger på Hverfisgata 113.Har man tappat passet ska man gå till sitt lands ambassad. Svensks ambassaden hemsida i  Reykjavik är.

 

 

Det finns många biluthyrningsfirmor och priserna varierar något beroende på avtalsvillkoren. Man kan reservera innan eller hyra på plats! Vill du hyra

 

 

Islands "E4" heter Ringvägen den är 1414 km och går runt hela Island. Det

är höger trafik och allmän fartbegränsning är 90 km/h på asfalterade vägar,

80 km/h på grusvägar, 50 km/h i tätorter.

 

 

Man måste se upp för djur. Många hagar på island är sönder eller finns inte alls. Både hästar och får går fritt över gårdarna, så djur på vägen är ingen ovanlig syn. Folk som rider bredvid eller på vägen är en vanlig syn, så kör försiktigt och tuta inte när en häst är inom synhåll. Bredvid Ringvägen finns ofta en ridväg pararrellt med vägen mellan olika samhällen så det är bara

att välja häst eller bil.

 

 

På många vägar utanför Ringvägen, måste man ha jeep eller terrängbilar för

att komma fram. Det är absolut förbjudet att köra utanför vägen. Man måste hålla sig till utmärkta vägar och ej köra ut i landskapet. Många älvar och floder har inga broar. När du väljer din rutt, granska väglaget och ta reda på aktuell information om vårfloderna för din säkerhets skull och val av väg.

Det finns många "blindkullar" där man möts på en smala vägar. Kör sakta i dessa backar. Vill du se en liten film om vägarna. Tryck här!

Vill du ser hur vägarna ser ut genom en webkamra Tryck här!