Lite fakta om Island

 

Lite fakta

Island är en ö mitt i norra Atlandshavet och ligger mellan America och Europa, strax söder om Polcirkeln. Island ligger på samma berdgrad som Umeå. Island tillhör skandinavien allså dom Nordiska länderna. PSpråket är Isländska och i skolan läsaer man engelska och danska. På Island bor det 300 000 (10-01-06) personer. Om man reser till Island så går det bra att tala engelska eller skandinavska. Islänningarna är väldigt gästvänliga. Dom gillar att ha långa festkvällar på helgerna. Här går man ut först efter kl 23 på kvällen. krogarna stänger på morgonkvisten när gästerna går hem. Ska du ut i nattlivet ta med dig fina kläder, Islänningarna är väldig modemedvetna och klär sig gärna fint och med stil. När det blir vardag igen, så jobbar dom otroligt hårt och mycket. Dom flesta jobbar

10 timmar per dag. Många har två till tre jobb.  Många har två till tre jobb. Islands arbetsliv starta upp mellan kl 08:00 och kl 09:00  morgonen gänt emot sverige kl 07:00.

 

 

Hur åker man till Island?

Det finns två flygbolag som reser från Sverige till Island och det är Icelandair & Iceland express. Man kan även ta båten till Island. Då åker man med Smyril Line från Bergen i Norge. Flygresan tar ca 3 timmar. Om man flyger med Icelanair får man ha max 20 kg incheckat bagage. Handbagage får max väga 5kg. Ska du flytta till Island så kan du skicka dina saker med Framtak eller med posten.

 

 

Adoptor eller ej

Island har både det eurpeiskt el uttag och det amerikanst. I de nybyggda husen är det vår standart. Men i de äldre husen är det Amerikansk standart ett eller tre håll ivägen. Dom har mera än en variant. Man kan se små adopter överallt för alla vitvaror och elektronik är våra stickhållkontakt.

 

 

Vad ska jag tänk på

Du kan läsa mera under min sida flytta men ska du bara åka ditt så glöm inte passet för att styrka din identitet.

 

 

Tiden

Island har ingen sommar eller vinter tid som oss. Dom har samma tid hela tiden. Så på vinterna är det -1 timme, sommar en -2 timmar. Allså på vinter är kl 13 i Sverige så är den 12 på Island.

 

 

Väder

Om du inte gillad att bli blöt så ta med dig regnkläder och en varm tröja. Ett gammalt talesätt är det finns två väder på Island:

Antingen regna det eller då ska det bli regn.

Annat är: Tycker du inte om vädret nu, så vänta bara 20 minuter. 

Ännu en är: Det finns inga dåliga väder bara dåliga kläder.

Så risken att du ska missa lite regn är lite. Så blåser det här på ön, ibland så mycket så man kan inte gå rakt utan att åka två steg bakåt.

Medel tempraturen ligger runt 12 ° C under sommaren. Det blir inte så kallt heller på vinter trots att det blåser ofta.