Lite fakta om att semestra på Island

 

Ringvägen

Islands "E4" heter Ringvägen den är 1414 km och går runt hela Island.

 

 

Vädret

Vädret kan vara väldigt omväxlande och slå om fort.

Kolla gärna in på deras vädersida.

 

 

Köra bil

Om du ska köra bil i landet så var försiktig. Det finns många farliga hinder. Allt från skarpa kurvor till djur på vägen. Att köra på grusvägen kan vara som att köra på is. Följ hastighetsbegränsningarna och förbud som att ej köra utanför påvisad vägsträcka. Om du ska köra ut till landet på de mindre vägarna så hyr då en bil med fyrhjulsdrift. Tänk på att föräkringen ofta inte gäller om bilen blir förstörd underifrån. Kör efter anvisad väg och var uppmärksam.

 

 

Viktig film

Att se om du ska köra bil på Island Tryck här!

 

Här kan du ser hur olika vägar ser ut Tryck här!

 

Djur på vägen

Många olyckor orsakars av djur på vägen. På denna bild kom plötsligt en flock hästar upp på vägen.De flesta olyckor orsakas av får på vägen.. Även om det finns staket så är de dåligt underhållna.

 

Tälta

Man får inte tälta var som helst. Man måste tälta på bestämda platser. I utkanten av Reykjavik centrum finns Laugardalur camping och City hostel. Sen kan du höra med Turistbyrån var det är tillåtet att tälta i resten av landet. Tänk på att ha ett tält som står emot stark vind.

 

Campa med "Husvagn"

Tar du med dig husvagn eller husbil så finns en camping i R-vik. där kan du fylla på vatten och tömma toan. Ca en kilometer bort finns stadens finns ......... Där kan du tömma din toa dygnet runt. Tänk på att det är starka vindar på Island. Kör inte på öppna ytor när det är kraftig vind. Jag ha sett när husvagnar förvandlas till skrot. Du kan ta dig över till island med ditt fordon med hjälp av rederiet Smyri Linjen.

 

Boende

Det finns gott om både vandrahem och gästhus runt om i landet. En trevligt upplevelse är att bo på bondgård. Vissa hyr även ut en säng i sitt hem. De är väldigt gästvänliga.

 

Lifta

Det är förbjudit att lifta på Island men en och annan gör det ändå.

Många bagpackers lifta ändå runt ön för att komma billigt undan.  

 

Cyckla

Man kan hyra cykel i R-vik. Hyra på campingen eller inre i stan. Många cycklar faktiskt runt ön andra bara en dagstur runt stan. Lätt ta med sig cyckel till Island. Man slå in den  plats på flygplatsen sen skicka man den med flyget. Enkel o smidigt och det är det billigaste transport medlet i landet.

 

Motorcyckel

Några tar med sig sin motorcykel över sommaren med hjälp av färjan. Det kan vara rätt så farlig om man inte ser sig för, vägarna är smala och på många av vägarna är det bara grus, även ibland på de asfalterade vägarna.  De flesta broar har bara en fil, och många vägar ute I landet har boskapgaller på vägen. Det är ca åtta järnrör som ligger över en grop så det låter högt när man kör över dem. I R-vik finns en hel del motorcyklar och samlingplats är vid Ingolfstorg, dessa träffar pågår varje kväll hela sommaren.  vägarna går genom öppna landskap och frestelsen att köra för fort är stor.

 

Bussturer

Om du kommer hit som turist och vill göra en utflykt men  inte köra bil, då kan du åka med någon av alla bussturer som går till de olika sevärdheterna. Gå in på turistbyrån i stan eller frågan på ditt hotel, gästhem eller vandrahem. Vill man inte själv planera sin resa kan man åka via någon av de researrangörer som finns.

 

Tanka

Det finns Shell på Island. Bensinpriserna ligger på ungefär samma nivå som i Sverige.

 

Städa bilen

På många bensinstation får man fylla på luft, tvätta bilen och dammsuga den gratis. På bilden till höger betalar man en liten slant sen kör man in bilen och gör det man ska göra. Om du har hyrt en bil så ska du städa ur den och tanka den innan du lämnar igen den. Man hyr ofta bilen med full tank.