Sommarjobb på Island

Att komma och jobba på Island över en sommar är en erfarenhet för livet. Man får många nya vänner och kontakter. Island må vara litet som land med har ett stort hjärt med fullt av äventyr och aktiveteter.

Man ska nog inte förvänta sig att man komma tjäna mycket pengar på att var på Island. För dom flesta går det precis runt för. I och med maten är lite dyrare samt hyran och lön inte är så hög. Många företag gör allt för att betala så lite lön dom kan åt sommarjobbare samt utländska arbetare. Ofta ligger lön precis på minigränsen. På Island måste man förhandla om sin lön du måste vara bered på att säga till att du vill ha högre lön. Gör du inte det så får du säker en lön som är mindre än vad du förtjäna. Efter mellan 1 till 3 månade bruka många isläningar säga till om sin lön att dom vill ha mera. Dom får mera om dom är värt det. Så på Island är det lite hårdare naturlagar, för en människa som är feg och vågar aldrig säga till, får ingen högre lön heller mera än den årliga ökningen.

Men för dom som tex väljer att jobba på Slakteri, bondgård, växthus, eller fiskrensningdom bor ofta på anläggningen eller nånstans bredvid som gör att företaget står för hyran som dom sen dras från din lön.

När jag jobbade på bondgården fick jag ut bara 3000 kr i månad(1998) efter hyra o logi drogs av. Vilket är lite vissa får runt ca 4000 till 6000 kr i månaden efter hyra o logi har dragit av.

Det finns en lag om vad man lägsta kan tjäna inom sitt arbets område. Kolla upp detta innan du säger ja till din lönen.   

Vissa som jobbar på nåt slakteri eller fiskrensing har lyckas tjäna ihop en bra slant med pengar. Ofta pågrund ut av stället ligger nånstans ut i landet så finns det väldigt lite att spänndera pengarna på som gör att dom spara istället för handla. Men man kan ju bara spara och snåla också.

För en som hamnar i Reykjavik så finns det mycket att spendera pengarna på. Är du en festprise så finns det oändligt mycket att gå på. Fest livet i Reykjavik är ett stort party. Men kom ihåg ska du gå ut gå förxt efter kl 23. Vid 22 tiden så börja Islänningar först göra sig i ordning. Festand fortsätter fram till 7 på morgonen.

Vill du bara ta det lungt så finns det mycket att utforsta, finns otroligt mycket mark att vandra på och utforska. Man kan lätt beställa en dag tur till nåt av Island läckra se värdheter. Så alla dessa underbara simbassänger som finns att välja på. Eller varför inte vandra upp på fjället Esja en dag eller fara se på geysir eller åka till blue lagoon och bada. Giller du mera att läsa så finns Nordenhuset bibliotek samt Islands stora biblotek, många böcker är på engelska och en o annan på svenska. Gillar du sport så finns det en hel del golfbanor, turridningar eller så kan du åka se på fotboll eller handboll matcher.

Är du under sommaren på Island så kan du besöka nordjobb möten, där samlas ungdomar från alla nordiska länder en gång i veckan. Dom far ut på olika bestämda turer runt om på Island

Många Islänningar kan engelska eller danska. Men det finns undantag där man kan hamna med en familj som bara kan Isländska, men i och med grundstommen i svenska o isländska är så likt så kan man förstå mycket om man bara ha bra inlevelseförmåga eller ideer o kan gissa sig till vad dom menar. Ibland när man går till banken eller posten och man tala engelska så fortsätter dom att svara på Isländska, det har hänt mig flera gånger.

Ta med dig kläder för alla sortera väder för här finns allt värme till kyla vind till stormvind och mycket regn. Flyg med Icelandair får väskan inte väga över 20kg samt handbagage 5kg.

OBS! Glöm inte att avregistera dig när du lämna landet, plus glöm inte bort att du ska deklarera din inkomst. Väldigt viktigt.

 

 

 

Vill du ha mera information som vad du kan behöva innan du kommer och jobba på Island, gå då in på mina andra sidor tex

Flytta till Island, Var kan jag finna eller Söka jobb

Nordjobb är till för dig som är mellan 18 och 28 år gamal.